Aspartam – er det farligt at drikke light sodavand?

Jeg følger en masse trænings- og sundhedsgrupper på Facebook, og det er som om der bare er sket et boom af folk som vil fortælle alle at Aspartam er det farligeste i verden. Her forleden så jeg en der skrev i en af grupperne at hun synes det var latterligt at folk i gruppen sagde de gik op i sundhed når nu de postede billeder af deres skyr og light sodavand, for det var jo ihvertfald ikke sundhed, og det gik jo slet ikke op i hvad sundhed var, fordi det er DIREKTE farligt at spise de ting (hun sagde nærmest man døde af det, måske en lidt overdrivelse, men i forstår hvad jeg mener) Derudover har jeg også set en der synes hun burde blande sig fordi hun havde set en gravid kvinde købe Cheasy yoghurt i supermarkedet, og det var så skadeligt for barnet. Jeg ved ikke hvad der er rigtig og forkert i den sag, jeg synes bare det har taget en forfærdelig drejning og folk er nærmest bange for at spise og drikke light produkter og skændes vildt om det i debat forums. Jeg har derfor spurgt min Diætist Line og hun kommer her med en uddybende forklaring af Aspartam: Aspartam er et af de mest almindelige sødestoffer i light sodavand samt diverse kaloriefrie sukkererstatninger. Det anvendes som erstatning for almindelig sukker med formål at reducere energi-indholdet. Aspartams sødeevne er cirka 200 gange større end almindeligt sukker, hvorfor en væsentlig mindre dosis af aspartam er nødvendig, for at opnå samme sødme som den almindelige sukker. Aspartam består primært af de to aminosyrer asparaginsyre og phenylalanin, og nedbrydes til disse to aminosyrer samt methanol i mavetarmsystemet. Methanol er sundhedsskadeligt i store mængder, men aspartam indeholder kun cirka 0,1g methanol per gram aspartam, hvorfor den reelle mængde der indtages er minimal. En nyere rapport fra European Food Safety Authority (EFSA) frikender aspartam. Aspartam er igennem en årrække blevet udskældt i diverse medier, for at have negative sundhedsmæssige konsekvenser herunder cancer. Påstandene tager udgangspunkt i dyreforsøg med dosis af ekstreme mængder aspartam. En koncentrations-respons model viste, at indtag af aspartam op til 40mg/kg/dag ikke resulterede i skadelige effekter på fostervækst under graviditet. Det acceptable daglige indtag (ADI) er derfor vedtaget til 40mg aspartam/kg/dag. Omregnes dette for en kvinde på 65kg, er det svarende til 2600mg aspartam dagligt. Til sammenligning indeholder en dåse light sodavand cirka 180mg aspartam. Skulle kvinden nærme sig ADI skulle hun drikke 14 dåser light sodavand dagligt! Light-sodavand indeholdende aspartam i begrænsede moderate mængder, er altså ikke et sundhedsmæssigt problem. Det kan tværtimod være et redskab for at regulere vægten hos overvægtige med et stort indtag af almindelig sukkerholdig sodavand.   Klinisk diætist Line Lønsbo Jensen Diætist-enheden Kilde: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm