PROJEKT GET FIT - 1. resultat

Gæsteblogger Cæcilie – Hvordan taber man sig?

Så er min søde træner Cæcilie på banen igen som gæsteblogger, og har skrevet et indlæg omkring hvordan man taber sig. Jeg synes det var virkelig spændende læsning, så jeg håber også i får noget ud af det :)

God weekend <3 :)
___________________________________

I mit andet gæste indlæg her på bloggen, vil jeg helt basalt beskrive hvordan man taber sig. Jeg oplever i det daglige mange misforståelser og myter omkring hvordan man taber sig. Det er faktisk slet ikke så indviklet, men det kan selvfølgelig være en smule indviklet at holde det :)

Hvordan taber man sig? Det er egentlig meget simpelt at tabe sig, det handler i bund og grund om at indtage færre kalorier, end man forbrænder. En typisk normalvægtig kvinde, har et ligevægtsindtag på ca. 2000 kalorier dagligt, dvs. at hvis hun vil holde vægten skal hun altså dagligt indtage 2000 kalorier. Hvis hun derimod indtager 2500 kalorier, vil hun ca. tage 500 g på om ugen, og hvis hun indtager 1500 kalorier vil hun ca. tabe sig 500 g om ugen. Hvis man derudover begynder at være mere fysisk aktiv i det daglige, og evt. begynder at træne, vil man fx kunne have et ligevægtsindtag på 2500 kalorier, og kan derfor tabe ca. et kilo om ugen, ved at indtage 1500 kalorier. Jeg vil lige gøre opmærksom på at disse tal er meget generelle, og bør derfor udregnes individuelt. Det er også vigtigt at nævne, at man ikke bør gå under 1200 kalorier dagligt, da ens forbrænding dermed kan gå i stå. Man skal huske på at en sund og stærk krop er bygget af mad, og det kan oftest være bedre at ligge i et lille kalorieunderskud, og dermed tabe sig langsomt, men sikkert.

Hvis man så har regnet sig frem til at man bør ligge på 1500 kalorier dagligt, er det så ikke ligegyldigt hvad man spiser, hvis bare det ikke overstiger ens kaloriebudget?

Ja i princippet, vil du kunne spise fem snickers om dagen (som ca. indeholder 1500 kalorier), og tabe dig. Men jeg tvivler meget på at fem snickers kan gøre dig mæt, og give dig energi nok til en hel dag. Derfor findes der selvfølgelig mere hensigtsmæssige måder at tabe sig på. Hvis du ønsker at tabe dig på den sunde måde, bør man kombinerer sin kost så den både indeholder protein, kulhydrater, og sundt fedt.

Protein findes i animalske produkter som kød, fisk, fjerkræ, samt linser og bønner, og er med til at bevare muskelmassen under et vægttab, og giver i øvrigt en rigtig god mæthedsfornemmelse.

protein

Kulhydrat som findes i kornprodukter, samt grøntsager og frugt, giver din krop energi og bidrager med en masse vitaminer, mineraler og kostfibre. Her er det en god idé, at vælge de grove kulhydrater som rugbrød, brune ris og grøntsager, som indeholder langt flere vitaminer og kostfibre end de hvide produkter. Kostfibre giver også en rigtig god mæthed, og man skal derfor ikke spise så meget af det grove, før man bliver mæt.

kul

Sundt fedt, som er det umættede fedt,er den sidste fødevarer gruppe, der er en rigtig god idé at have med i en sund kost. Det findes i fede fisk, nødder, kerner, og olier, og har rigtig mange gode egenskaber, som fx at sørge for at kroppen kan optage de fedtopløselige vitaminer.

fedt

 

Sukker og alkohol er ikke noget kroppen har brug for, men vil du have succes med et vægttab, kan det være en god idé at indtage det i begrænsede mængder, så man ikke forbyder sig selv noget, hvilket nemt kan gøre man falder i og spiser en hel plade marabou.

Mit bedste råd er derfor at spise de fødevarer kroppen har brug for, og som giver mest næring, mæthed, og bidrager med færrest kalorier. Man vil faktisk blive overrasket over hvor meget mad man kan spise for 1500 kalorier, hvis blot man vælger de sunde fødevarer.

Fx kan du for de samme kalorier indtage en snickers, eller du kan spise en stor saftig bøf med en masse grøntsager til. Jeg tror godt jeg ved hvad der mætter mest, giver dig mest energi og ro i maven.

Jeg håber at jeg med dette indlæg har givet dig der er helt ny i ?sundhedsverdenen?, og ønsker et vægttab eller en sundere krop, en bedre forståelse for kost og vægttab. Der er altså umiddelbart ingen grund til at gå på en særlig kur som 5:2, Dukan diet, eller juice kuren. Hvis blot man træffer sunde valg og spiser mindre portioner, kan der blive plads til det hele i forbindelse med et vægttab, og så er det jo pludselig ikke så slemt at være på kur :)

Hvis du ønsker hjælp til et vægttab eller en sundere livsstil, kan du kontakte mig via min Facebook side Personlig træner Cæcilie Ralund direkte link: www.facebook.com/cilleralund?fref=ts.  Du kan også følge mig på Instagram @Cilleralund :)

10 kommentarer

 • Anne

  Rigtig fint indlæg, det giver jo kun mening. Dog vil jeg lige tilføje at 5:2 kuren har mange andre sundhedsmæssige fordele end blot et vægttab. Desuden er den sammenlignet med de andre kure faktisk ikke nødvendigvis en kur, men noget man kan leve efter hele sit liv. Det gør man faktisk i mange andre kulture:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie Ralund

  Det har du ret i. Ligesom der er selvfølgelig også er mange andre kure og livsstilsformer, som kan give mening for den enkelte. Men som ny i slankejunglen kan det være ret forvirrende, og der er umiddelbart ingen grund til at gå på en kur som 5:2, eller andre faste diæter hvis man ønsker et vægttab :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fantastisk indlæg! Super fedt du giver plads på din blog til en fagperson med meget erfaring i bagagen, du er så sej Mette! Jeg følger dine fremskridt og kan kun tage hatten af for dit hårde arbejde :)

  Jeg er meget enig i din træner Cæcilies syn på sundhed: drop nu de kure! Det er efterhånden en jungle at finde rundt i sundhedstips og “eksperter” og det betyder desværre at mange vælger at give op, tror jeg. Det bliver uoverskueligt at følge et fast regelsæt og der er så mange modstridende gode råd. Jeg kan tilslutte mig alt det du skriver om at finde en kost og en balance der virker individuelt: sund og nærende mad, hård træning og masser af søvn :D Simple as that ;)

  Hilsen Anna – http://wonderwomanwannabe.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette // getfitinspiration.dk

   Tak Anne, det er jeg glad for at høre :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Celine

  Hej Cæcilie!
  Jeg ligger i et meget lavt kalorieunderskud, hvilket passer fint med din forklaring om forbrændingen der går i stå. Nu spiser jeg omkring de 1200 kcal om dagen, men dyrker også rigtig meget sport (omk. 1-2 timer 6 dage ugentligt). Der forbrænder jeg jo også kalorier – skal de ligges oveni de 1200? Forstået på den måde, at hvis jeg forbrænder 400 kcal på motion, så skal jeg tilgengæld indtage 1600 kcal via mad og drikke?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Rigtig godt og overskueligt indlæg! Jeg forsøger at spise omkring 2000 kcal om dagen, og forsøger i øjeblikket at spise ca 50% kulhydrater, 15% proteiner og 35% fedt. Jeg ønsker ikke som sådan at tabe mig, men at få en sund livsstil. Hvad synes du om denne fordeling af næringsstofferne? Det svarer til 250g kulhydrater, 75g proteiner og ca. 78g fedt. Jeg løber ca. 30 minutter 4 gange om ugen. Er i tvivl om fedtindtaget er for højt, men har blot fulgt fødevarestyrelsens råd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Det skal siges, at jeg ønsker at tage noget fedt på både mave og lår. Skal man så reducere fedtintaget, eller er det ligemeget, så længe man overholder kalorieindtaget?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   *TABE noget fedt på både mave og lår :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cæcilie Ralund

   Tusind tak :) Jeg ville under et vægttab sætte mit proteinindtag lidt op, og kulhydrat indtaget lidt ned. Dit fedtindtag er egentlig fint nok, jeg ville bare være opmærksom på hvor jeg får mit fedt fra hvis jeg var dig. Man kan ikke “punkt” tabe sig. Kroppen vælger selv hvor på kroppen den tærer fedt fra, desværre. Men det har ikke nogen betydning for dit vægttab om du indtager mere fedt, så længe du er i kalorierunderskud :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie Ralund

  Celine: Det er ikke helt den måde man udregner det på, for du ved jo ikke om dit basale stofskifte er på 1200 kalorier. Men 1600 kalorier dagligt, lyder meget fornuftigt at indtage under et vægttab hvor man dyrker motion min. 3 gange ugentligt :)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

PROJEKT GET FIT - 1. resultat