Nå, skal jeg så starte til Twerking?

Er jeg et dårligt menneske fordi jeg spiser kød?!

12. april 2016 – OBS – Jeg tænker flere ikke har forstået mit budskab i dette indlæg – så derfor vil jeg gerne understrege at jeg IKKE har noget i mod veganere/vegetarer og deres livsstil. Det er slet ikke det indlægget handler om.

Det jeg er træt af er den peg fingre tendes der er opstået og måde nogle prøver at få deres budskab ud jeg mener er forkert. Min holdning er at vil man få folk til at åbne øjne og tænke over det de ser, skal det gøres ved at bringe sit budskab ud med respekt og reel fakta. Ikke hashtag #morder #fatdetdog og hvad jeg nu ellers har set.

Jeg har på intet tidspunkt sagt at jeg mener det er forkert at leve vegansk. Det må folk hjertens gerne, det er hverken noget der gør mig sur eller irritereret. Det er KUN måden på nogle mennesker formidler deres budskab ud, der irritere mig. Og det får flere til at lukke øjnene i end at lukke dem op.

Her er indlægget:


 

Hvis man følger lidt med på de sociale medier, kan man se at flere er begyndt og leve vegansk/vegetarisk og respekt for dette. Desværre synes også der er sket en tendens med at disse nyfundne veganere skal dele ubehagelige billeder og tekst, der får stiller “os” der spiser kød i dårligt lys – ja jeg synes faktisk at de inddirekte siger til mig jeg er et dårlig menneske fordi jeg spiser kød, og ved du hvad? Det er kraftendeme ikke i orden…

Hvorfor skulle jeg ikke respektere dyrevelfærd eller at dyrerne ikke har det godt, blot fordi jeg spiser kød. Og hvis jeg så heller ikke gjorde det, så er det ok. Folk er forskellige.

Jeg bliver f.eks. heller ikke sur og truffet over at folk stemmer på Enhedslisten, at jeg ikke kan forstå det er hvad det er, men jeg ligger ikke opslag og tekst ud med at få folk til at lade være med at stemme på dem.

Jeg ved godt vegansk og vegetar er en livsstil, og at stemme på  Enhedslisten er noget andet. Men jeg synes alligevel eksemplet er det samme. Man har forskellige holdninger til ting og det skal man nu engang respektere.

Jeg er træt af den fanatiske holdning nogle veganere har fået, og som skal fortælle alt og alle om det. Jeg har flere gange fået kommentarer om at hvis jeg startede på en vegansk livsstil, så ville jeg helt sikker tabe mig? Og ja måske, men jeg ville også gøre noget jeg ikke har lyst til, så hvorfor skal gøre noget, der hverken står mit hjerte nært eller som jeg har lyst til?

Jeg kan godt forstå der er nogle der går mere op i dyrs rettigheder end menneskers. Men jeg kan også godt forstå nogle går mere op i menneskers rettigheder end dyrerne. Og ved i hvad? Det er HELT ok! Fordi vi er forskellige, og det skal respekteres.

Jeg har aldrig været den store dyreelsker, faktisk er jeg bange for ret mange dyr. Så jeg vil hellere bruge penge + tid på at hjælpe mennesker i nød end dyr. Og det mister jeg sikkert følgere på at skrive, men det er nu sandheden. MEN det betyder ikke, at jeg ikke går op i at dyr skal have det godt, for selvfølgelig skal de det.
Men jeg vil have lov til at have den tankegang som nævnt i overstående uden folk føler sig stødt over jeg heller vil hjælpe mennesker end dyr. Der er ikke nogle der skal fortælle mig jeg er et dårligt menneske af den grund eller på grund af jeg spiser kød!

Alle har ret til at bestemme hvad de har lyst til at putte i munden og spise. Men jeg ser også at veganere/vegetarer ikke vil dømmes og ses ned på blot, fordi de har taget et valg. Men kan vi ikke også lige aftale, at veganerne skal lade være med at kaste med mudder, blot fordi vi der spiser kød ikke har sammen synspunkt?

hejhej

 

40 kommentarer

 • Karoline

  Problemet med at spise kød er i min optik mere den brutale industri frem for tanken om, at det er synd for dyrene, de bliver slået ihjel og spist… Der er ret stor forskel på, om et dyr har været buret inde i en mørk hal presset sammen med hunderede vis af andre dyr af sin art, eller om det har haft et friere liv.
  Jeg har stor respekt for dem, der udelukker kød grundet manglende dyrevelfærd, men jeg synes i bund og grund ikke, det er den enkelte forbrugers ansvar at forsøge at ændre forholdene. Hvis jeg skulle sætte mig ind i, hvordan hver enkel vare, jeg køber, er produceret, skulle jeg bruge ufatteligt meget energi og tid på det.
  Min pointe er, at jeg godt kan forstå, hvorfor mange er i mod at spise kød, men jeg spiser selv kød, da jeg godt kan lide det og ikke har dårlig samvittighed over det. Så skulle jeg jo også sætte mig ind i, hvordan det tøj, jeg køber, er produceret, hvor meget løn, den fabriksarbejder, som har samlet mit tv, får, osv osv osv….

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Collia

   Jeg vil lige starte med at sige, jeg synes ikke at du er et dårlig menneske fordi du spiser kød, jeg har kun venner som spiser kød og de er ikke dårlige mennesker.
   Fordi der er folk som gør dårlig handlinger med vilje, pædofiler, voldtægtming, drab osv, og det er hvis er dårlige mennesker, og der kan man slet ikke sætte dig ind i samme katogori med dem.

   MEN Det er blev bevist at spise kød er dårlige for hele verden/mijø, det kan være dårlige for ens heldbred og så er der også den del med hvordan dyrerne bliver behandlet før de bliver dræbt og der gør du ikke rigtige noget ved det, ved at vende det andet øjet til, selvom du ved hvad der sker, men jeg synes stadig ikke at det gør dig til et dårlig menneske.

   Jeg kan også forstå dit foragt på vegansk billed, men de er der jo for at få en reakertion, skab opmærksomhed mod det problem som verden står med og får en til at tage handling. Selv vil jeg fortrække at de kom engang imellem, for at minde folk om det, men nogle gang kan det virke som om de er centre hele tiden og som du selv sagde, det er blev mere populær at være vegan, så der er flere mennesker som vil gør en opmærksom på den god livsstil til dyr.

   Men du er ikke et dårlig menneske og reklamerne er for at bring forkus på emnet, hvis du føler dig ramt af det, så er det fordi selv har lid skyldfølese der.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • LB

  Hej Mette,

  Jeg synes, dette er et interessant indlæg. Jeg er selv veganer og har været det i et halvt år. Jeg kan sagtens forstå din mening og pointer om, at man som kødspiser kan føle sig “angrebet” – sådan har jeg også selv følt det. :-) Da jeg var yngre og en af mine klassekammerater blev vegetar, blev jeg med det samme stor modstander; for der var jo nok en grund til, at det var menneskene, der havde “overtaget” planeten!! … dog er jeg siden blevet klogere. :-)

  Den veganske “bevægelse” har udviklet sig hurtigt og fået mere og mere omtale på de social medier de sidste par år, hvilket også i sidste ende gjorde, at jeg selv fik øjnene op for denne livsstil. Jeg tror, når man bliver veganer, og man uddanner sig på områder som sundhed, miljø, dyrevelfærd og korruption, vil man selvfølgelig dele dette med andre. Den veganske livsstil strider meget i mod dansk madkultur, hvor kød og mælkeprodukter er i fokus – netop derfor tror jeg, folk har en tendens til at føle sig “angrebet”, når veganere argumenterer i mod den livsstil, størstedelen af den danske befolkning følger.

  De fleste veganere er vokset op som kødspisere, og sandsynligt er langt størstedelen af deres omgangskreds kødspisere. Jeg er ked af, at du til tider føler dig “angrebet”, eller at du føler, at du bliver kaldt et “dårligt menneske” inddirekte, for det, kan jeg love dig, er slet ikke tilfældet. :-) Mange veganere vil bare gerne dele deres gode erfaringer med andre i håb om, at flere vil tage den veganske livsstil til sig, da det er en etisk og bæredygtig måde at leve på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • JN

   Det er simpelthen så spot on! For mig er det sådan “Hey, jeg har nu prøvet at leve primært plantebaseret som noget nyt. Det virker faktisk rigtigt godt på min krop og jeg kan dyrke meget mere motion end jeg normalt kan og fordøjelsen er i top! Det skulle i tage og prøve!” Deler man så senere en planche der viser at man kan formindske menneskets co2 aftryk/gennemsnit per mand, så og så meget, så misforstår folk og tror jeg nu er ude på at vise at jeg er en superhelt som næsten ikke forurener noget ift dem. Det er heeeeelt fjollet :) Men man kan åbenbart hurtigt komme til at tale til folks samvittighed uden at det er hensigten….

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Mette og jeg står og fryser i vores (sponserede) Hummel outfits, mens vi planlægger næste […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kine

  Jeg synes det er positivt at der i højere grad bliver sat spørgsmålstegn til den kødkultur der findes i Danmark. Jeg lever så vildt muligt plantebaseret, da jeg personligt får det bedre af det. Så er der selvfølgelig den del af det der er at kød industrien er er rigtig hård mod naturen og er en kæmpe CO2 kilde og ja så er der det argument der handler om dyrenes trivsel og levestandarter. Men at jeg har det sådan betyder jo ikke at jeg indirekte siger at alle andre bør? Jeg synes dog at det er væsentligt at folk bliver oplyst om dette. Sundhed bliver mere og mere vigtigt i og med at samfundet ændre sig og at vi ikke har økonomien til de store livsstilssygdomme der i dag fylder meget på sygehusene, hvor kost er et vigtigt led til mange af dem. Så ja, oplysning er vigtigt, men du er jo fritstillet til hvordan du forholder dig til veganisme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har faktisk aldrig spist mere kød end vi gør nutildags, det synes jeg er meget spændene for dt må jo betyde at der har været rigtigt mange retter uden kød som har været almindeligt at spise tidligere som er gået i glemmebogen i dagens danmark i takt med at vi er blevet rigere og har haft råd til mere kød. Jeg er selv kødspiser og det ændrer jeg ikke, men jeg er gået ned i min spise af kød og vil gerne mere ned nu jeg er begyndt på en ny sund livsstil, for det er ikke meningen at mennesker skal overforbruge kød på den måde vi gør i dag og udover at det er pisse dårligt for miljøet og dyrevelfæren som de andre har nævnt i kommentarerne, så har vi faktisk ikke godt af så stort et kødforbrug.
  Jeg er enig i at fanatisme sådan set altid er vildt irriterende og kan forekomme meget indsnævret, men der er alligevel mange ting vi bliver nødt til at tænke på hvis denne jord skal kunne få det bedre og det synes jeg til enhver tid er vigtigere end menneskers velbefindende lige nu, fordi det vil få stor betydning for vores børn og børnebørn hvis ikke vi får rettet verden og samfundet op. Så at vi skal overlade det til kun at handle om din versus min mening synes jeg ikke er nok, det handler også om en form for aktion, men er dog meget enig med Karoline i at det ikke bør være den enkelte forbrugers ansvar men samfundets, og som det er nu er vi konstant i fare for at spise noget der er kræftfremkaldende, kvivksølv i tun, plastik i helt almindelig føde, kylling der er pumpet op med vand så de ser større ud for ikke at tale om sprøjtegifte. Utroligt at vores generation ikke er blevet vandskabt af alle de kemikalier, det må jo være en forventelig virkning at det vil ødelægge os på sigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Jeg er selv veganer, og har valgt den livstil af flere årsager; heriblandt helbred og dyrevelfærd. Det er ikke noget jeg ønsker at gå og prædike om, da det er et personligt valg, og jeg mener ikke, at der kommer positive resultater ud af at presse mennesker til noget, de ikke har lyst til. Så jeg synes, du skal huske at tage hensyn til, at der er forskel på veganere og veganske aktivister.
  For de veganere der vælger deres livstil på baggrund af dyrevelfærd, vil jeg mene, at det heller ikke handler om at vægte dyrenes rettigheder over menneskets men istedet at tale for mere lige rettigheder mellem mennesker og dyr.
  Jeg vil så også mene, at det at spise kød ikke kun handler om et personligt valg mellem dyr og mennesker, men handler om at tage stilling til, hvordan vi driver kødindustrien, og hvad den gør ved den verden vi lever i. Måske handler det ikke om enten/eller, men om at ændre vores forhold til dyr og kødindustrien. (Bare fordi man ikke bryder sig om dyr, så behøver det jo ikke at være et argument for, at de skal behandles dårligt)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ved bestemt godt der er forskel. Men jeg snakker om den tendens jeg synes der er opstået på de sociale medier, og den synes jeg er ærgerlig – for den er hovedsageligt brandet på det er dyrevelfærd og der er jo mange flere aspekter ved at leve vegansk end dyrerne.

   Jeg tager da også stilling til de ting jeg køber? Og jeg har taget et valg om at spise kød og det har jeg ikke lyst til at give slip. Der er så mange faktorer ved at leve vegansk og ved at spise kød. Der er fordele og ulemper ved begge. Men jeg har taget mit valg, og det vil jeg ikke have andre skal belære mig om.

   Jeg ved ikke lige om din sidste sætning er ment på min overstående indlæg, og at jeg skrev jeg er bange for mange dyr. For hvis det er tilfældet så synes jeg da det er grotesk du konkludere jeg synes det er et argument for de skal behandles dårligt, når jeg akkurat skriver noget andet i overstående indlæg?!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • C

  “Og hvis jeg så heller ikke gjorde det, så er det ok.”
  Den her kommentar får mig op i flint. For nej, det er satme IKKE OK på nogen måde at mene, at mishandling af dyr, som foregår i store dele af kødindustrien er OK!!!
  Hvordan kan det nogensinde argumenteres for, at man kan retfærdiggøre, at man holder dyr under forhold der er så behovsundertrykkende at det kan kategoriseres som dyremishandling. Som det er tilfældet i mange (ikke alle) dele af de konventionelle produktionsformer.

  Nej, jeg forventer ikke, at alle proaktivt skal støtte dyrevelfærd gennem donationer, protester mm og interessere sig lige meget. Men man har satme et ansvar for at det kød man SELV konsumerer er noget som er forsvarligt med hensyn til at der er tale om levende mennesker som (undskyld udtrykket) fandme har ret til at blive behandlet som det de er – levende væsner!

  Helt ærligt, ja det er fint at have forskellige meninger til dyrevelfærd – meninger skader ingen. Men når man STØTTER visse produktionsformer som absolut ikke tilgodeser dyrenes trivsel, så må man søreme også forvente, at folk reagerer.

  Hilsen en ikke-vegetar og ikke-veganer, men en som er SÅ træt af at mennesker kan være SÅ egoistiske og pisse ligeglade i forhold til deres omverden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg siger jo heller ikke det betyder at JEG synes det er ok. Men der er nogle mennesker på denne jord der altså ikke deler samme holdning som dig eller mig, som måske er ligeglade eller har den holdning. Og det har de ret til – det er deres mening, en mening som de har ret til have. Det er nu engang sådan verden den her. Ligesom man har ret til at stemme på det parti man vil. Så må man også mene hvad man vil. MEN jeg har ikke sagt det er ok! Jeg skriver ikke nogle steder det der foregår i kødindustrien er OK. Du tager noget ud af en kontekst og formidler det til noget helt helt andet.

   Men så kan vi tage æg f.eks. Der er lavet undersøgelser der viser der er større dødelighed blandt fritgående høns og højere stressniveau end burhøns. Det vil sige at går man op i dyrevelfærd er de økologiske æg ikke nødvendigvis det bedste på forskringen.

   Nogle mennesker ser jo heller ikke dyr som ligeværende med mennesker? Så du kan jo ikke sige at DE skal købe forsvarligt hvis de ikke deler den holdning. IGEN – det betyder IKKE at det er det jeg gør. Men du er nød til at indse at alle ikke deler samme holdning og det er lige netop det der har startet dette indlæg.

   Du og alle andre kan ikke bestemme for andre hvad der er rigtigt. Det bestemmer man altså helt selv!

   For at runde af – jeg går op i dyrevelfærd, men det betyder ikke at jeg ikke vil spise kød.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne Hansen

   I sin tid var der også mange som ikke så slaver som ligeværende med mennesker, eller kvinder som ligeværende med mænd. I dag er det en anden race, men det samme problem. De er ligeså levende som os, men desværre er vi ikke gode nok til at huske det. Måske en dag i fremtiden vil kød og mejeriprodukter blive set på med samme øjne som kanibalisme – noget ulækkert og forkert. Og folk vil lære om “dengang hvor man blev nødt til at spise det for at overleve” eller “dengang man blev fortalt af regeringen at det var sundt”. Men hvis folk havde det syn at kvinder ikke var lige så gode som mænd, at de ikke skulle have lov til at stemme, eller arbejde, eller bestemme hvem de ville giftes med. Ville du så også mene at “hver sin holdning”? Jeg ved godt det er langt ude, men når jeg læser om veganisme/vegetarisme og lærer mere om det, så er det slavehandel og kvindeundertrykkelse som det minder mest om..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Der er stadig mænd der føler de er mere værd end kvinder, os i Danmark. Ja jeg synes det er en forkert holdning, men jeg kan ikke gøre noget ved de har den mening – jeg kan ikke gå ind i hjernen på dem og sige SÅDAN er det bare.

   Og det er det jeg mener! Men kan ikke forvente at folk automatisk gør det eller tænker sådan, fordi du synes det er det rigtige gøre.

   Men det jeg vil frem til er at hvis du vil overbevise folk om vegansk er så godt som det er, så skal det gøres på en respektfuld måde, eller oplysende måde. Som f.eks. billeder der viser hvor lækkert man kan leve vegansk. Det skal ikke gøres til en prædiken, eller en du er ond mod dyr fordi du spiser dem, eller lignede. Det er ikke vejen frem! Og det er de ting der gør jeg bliver irritereret.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • jm

   Hvorfor tror du at du ikke kan gøre noget ved den mening? Hvis alle kvinder tænkte sådan ville det jo aldrig have rykket sig en meter fra dengang. Nej der er blevet kæmpet for det.
   Af med skyklapperne du :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh du forstår jo ikke hvad jeg mener. Jeg kan ikke trykke på en knap der siger: SÅ mand, nu skal du altså synes vi kvinder er lige så gode som dig. Men jo jeg kan kæmpe for rettigheder, men det mener jeg ikke gøres ved at stå og råbe ubehagelige ord op i hovedet på manden. Det nu engang den holdning jeg har.

   Har man et godt budskab skal man ikke pege fingre ad folk, men få folk til at lytte. OG pege fingre tendens er det der gør dette indlæg overhovedet blev skrevet.

   Mine skyklappere er sgu af du ;) Jeg har jo for fanden ikke noget imod hverken veganer eller vegetarer. Hvorfor skulle jeg have det? Jeg har noget i mod de skyts der bliver kastet.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadia Olsen

  Jeg synes du er et forfærdeligt menneske fordi du spiser kød. Og der er ingen undskyldning der dækker det i min optik,,,

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jenny

  “Hvorfor skulle jeg ikke respektere dyrevelfærd eller at dyrerne ikke har det godt, blot fordi jeg spiser kød.”

  Fordi man kan ikke respektere dem man spiser. Det er så enkelt. Vil du selv føle dig respekteret af en som vil myrde dig og spise din krop til frokost?

  Derudover er der så meget grotesk mishandling og tortur som forgår i kødindustri, at det er helt latterligt at tro man kan gå op i dyrevelfærd og støtte kødindustri samtidigt.

  Det lyder som om du vil ikke erkende konsekveser af dine valg og derfor lyder dine argumenter så svagt og defensivt og lidt hysterisk faktisk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg synes ikke du kan stille det op på den måde. For nej det er ikke så enkelt, var det, det, var der jo nok flere der gjorde det. Det er ikke velset at spise mennesker, men det er velset at spise dyr – det har vi gjort i flere tusind år.

   Åh, jeg bliver så træt altså. Så fordi jeg er træt af at høre jeg er et dårligt menneske, så er jeg lidt hysterisk? Nu ved du jo hverken hvem jeg er eller hvordan jeg lever – så det kan du ikke udtale dig om. Jeg har respekt for folk der lever vegansk og det er sejt de brænder så meget for noget. Men de skal også respektere at andre mennesker nu engang ikke har sammen holdning, men stadig går op i dyrevelfærd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jenny

   Mette, vi har også ejet slaver i tusindvis af år, og det var også engang en meget kontroversiel idé at vi burde lade være. For knap 200 år siden kunne en person spørge “er jeg et dårligt menneske fordi jeg har slaver?” Vores holdninger er ikke noget fast, men noget der udvikler sig hele tiden, og når man ser på den udvikling over tid, er det helt klart at vi går mod de mere etiske og empatiske valg. Det kan sagtens være at om 100 år tanken om at bruge dyr til mad vil virke lige så underlig som slaveri virker for os i dag.

   Forresten jeg har aldrig kaldt dig et dårligt menneske eller sagt at du er lidt hysterisk. Jeg skrev at dine argumenter var svage og lidt hysteriske. Jeg kender dig ikke, men jeg har læst dit indlæg og det er det jeg kommenterer.

   Du projekterer folks mening om det du siger og gør til at være en mening om dig og det er en misforståelse. På den måde kan man slet ikke have en fornuftig diskussion uden at tage det hele personligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Og det er som sagt HELE måden det bliver gjort på i øjeblikket der gør mig irriteret. Det kunne formidles bedre, end at man nærmest får afvide man er morder.

   Hvis man vil ændre noget mener jeg at man skal oplyse på en respektfuld måde, og f.eks. billeder op af indbydende vegansk mad og opmuntrer til livsstilen. Det skal ikke gøre ved at få veganer til at lyde som bedre mennesker end folk der spiser kød.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • JM

   Det må også være irriterende at høre på at man er morder, når man bare gerne vil sidde stille og roligt i fred og gå i flæsket på det dyrebarn der ligger på tallerkenen foran en. Det plejer jo at smage meget godt. Resterne kan man bare lige lave et fint tæppe man kan træde på af. Næsten intet er spildt!…. :-)
   Der har i mange årtier fandtes billeder af lækker vegetarmad på nettet, men de fangede jo ikke rigtigt din opmærksomhed. Dem kan man ikke læse om på din blog. Du tænkte formentlig at det slet ikke var noget for dig når nu der ikke var kød i.
   Er ked af hvis det er for meget virkelighed for dig og du helst vil være i fred for den slags vamle realiteter, men du kommer ikke ret langt ved at gå imod metoderne som bliver brugt fordi du ikke kan tåle at se det uden at blive irriteret….
   De fleste plantespisere er også opdraget til at spise kød ligesom du er, men efterhånden som de får sat sig ind i hvor meget lort der faktisk følger med når man konsumerer kød i stor stil, så ændrer man altså på det. Og ja, ellers så er man faktisk helt per definition, et stort uetisk R-hul blottet for moral.
   Jeg holder stadig på at det er fordi du ikke har et komplet overblik over hvad det alt i alt betyder i sidste ende, når du spiser kød, sundhedsmæssigt, miljømæssigt og dyrevelfærdsmæssigt. Du gør det fordi det plejer du, og det har intet med holdning at gøre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • JM

   Glemte lige at tilføje at det jo bunder i at kød er unødvendigt for os for at overleve. Det trækker endda en strøm af livstilssygdomme med sig i kølvandet. Vi gør det kun for fornøjelsens skyld. Derfor kan man på ingen måde med et trylleslag gøre det etisk korrekt på nogen som helst måde, uanset holdning til dit eller dat. Altså ender det ubetinget uetisk. Det gælder alle scenarier. Sorry og godnat herfra!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • JM

  https://www.youtube.com/watch?v=Bm1DvmpZ_1k&nohtml5

  Langt hen ad vejen tror jeg du vil kunne identificere dig med denne kødædende træningsfreak i denne video. Veganeren, omend en lidt bananas type, vil kunne give dig lidt respons og muligvis lidt forståelse af hvordan nogle veganere tænker ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Peter

  Dine argumenter er lidt passive. Jeg er enig i, at folk selvfølgelig skal have lov til at have deres holdninger, men dine argumenter virker som om, det er unødvendigt at kæmpe for det etiske valg.

  Du bruger selv politisk uenig som eksempel. Hvis du er uenig med nogen, er det helt okay, men så nævner du også ligestilling. At hvis nogle mænd ser kvinden som underlagt manden, så er der intet, du kan gøre, for at ændre den mands holdning.

  Jeg synes det er en passiv måde at være uenig på, hvor det samtidig er lidt mærkeligt, at du brokker dig over, at folk fordømmer dig. Veganere kæmper aktivt en kamp imod kødproduktionen (og det kan også gøres på andre måder, ja). Hvis man skal bruge dine eksempler, er veganerne svaret på ligestillingsforkæmperne.
  Dem, der ikke sidder og siger “Jamen, det er naturligt at være uenige, sådan er det jo”, men gør noget ved det.

  Folk skal selvfølgelig tale ordentligt, lige meget om man er indtager kød eller ikke, men dine passive argumenter virker lidt sløve, sorry

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nej, jeg mener bestemt ikke det er unødvendigt kæmpe for det etiske valg, tværtimod. Det jeg har noget i mod er måden det er blevet gjort eller gøres på. Jeg mener ikke det er måden man skal oplyse om vegansk livsstil, men gør det på en indbydende måde med respekt istedet for at pege fingre.

   Jeg forstår ikke det du hiver ud af kontekst og samler til et eksempel – ja jeg er uenig med nogle politisk, men det betyder ikke at jeg ikke vil respektere deres valg. Mht. til ligestilling, så kan jeg kæmpe for at ændre hans holdning – men det er ikke at stå og råbe op i hans hoved at han er forkert på den eller at han er rablende gal. Jeg kan jo ikke trykke på en knap der bestemmer nu skal han synes ligestilling er ok.

   Jeg er jo IKKE i mod vegansk eller vegetars livsstil? Hvorfor skulle jeg være det? Som jeg har sagt flere gange, er det MÅDEN det bliver gjort på. Det er fanatikerne jeg har et problem med, ikke dem der holder en pæn tone og frembringer fakta som rent faktisk sætter en tanke i gang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malou

  Jeg bliver nødt til at kommentere. Du skriver “selvfølgelig skal dyr have det godt”, jeg det er da ikke spor selvfølgelig idet du ovenover skriver at du ikke har lyst til at blive veganer. Det siger ganske enkelt at du ikke aner hvordan dyrene bliver behandlet og ikke aner at det handler om meget mere end bare dyrevelfærd(vores klode kan ikke TÅLE det nuværende kødforbrug, vi dræber planeten og vores kroppe, da det er vildt(ja det er fakta, se nutrition.org) sundhedsskadeligt at spise animalske produkter af enhver slags. Du kan ikke både sige at selvfølgelig skal dyr have det godt og at du samtidig ikke vil være veganer. For idet du ikke er veganer bidrager du til dyrs smerte og lidelse dagligt. Og ved du hvad? Det er IKKE ok. Du kan ikke sammenligne holdninger, det er ikke et spørgsmål om at respektere andres holdninger, da vi alle kan blive enige om at vi skal respektere homoseksuelle, andre racer etc. Ligesom der dér ikke kan eksistere accept af forskellige holdninger i et moderne, etisk samfund, så kan der heller ikke herske tvivl om at veganisme er den eneste etiske levemåde. Jeg ved godt at du ikke er noget ondt menneske selvom du åbenbart synes at dyrs lidelse er lige meget fordi du personligt er bange for dem(ved du hvad, jeg hader også børn, men det betyder da ikke at jeg synes det er ok at de skal pines og slås ihjel), du har ganske enkelt bare ikke sat dig ind i hvad konsekvenserne ved dine handlinger er og hvordan fremtiden ser ud hvis IKKE vi veganere står op og taler vores sag og oplyser folk. Nej, måske fremstår mit indlæg her direkte afskræmmende fordi jeg lyder ret barsk, men det er svært altid at træde på listesko og være diplomat i verden, hvor man konstant skal forsvare uskyldige væsners rettigheder og kæmpe for at ens børnebørn har en ordentlig klode at vokse op på, fordi nogle andre mennesker ikke tager del af ansvaret fordi det “ikke står deres hjerte nært” at stoppe med at bidrage til lidelse og ødelæggelse af planeten. Ja, jeg taler råt for usødet, for det gør du også. Og så kan folk sige hvad de vil, men hvis man HAR sat sig ind i og er klar over hvordan tingene hænger sammen i verden og STADIG spiser animalske produkter på daglig basis(det kan også hjælpe meget bare at skære voldsomt ned, man behøver ikke blive ærke-veganer), ja så er man i mine øjne et dårligt menneske, for det er simpelthen ren ondskab, dovenskab og ligegyldighed overfor sine omgivelser. Så er det sagt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ved du hvad? Nu bliver jeg sgu sur. Jeg har kraftendeme ikke sagt det er ok at pine dyr og slå dem ihjel blot fordi jeg er bange for dem. Nu må du lige holde op. DET ER LIGE præcis det indlægget handler om, den forbandende peg fingre tendens. Nu har du allerede gjort mig irriteret, og tror du så det nemt at få dit budskab igennem. NEJ! Jeg er træt af det. Hvis du har et ønske om at ændre folks mindset må det sgu gøres på en respektfuld måde.

   Og igen, som sagt før. Jeg er udemærket klar over vi spiser for meget kød på planeten. Jeg lever jo ikke i min egen lille osteklokke. Og jeg er os oprigtig glad for nogle kæmper for den sag. Jeg er bare pissed over det skal være så brutalt. Vil du ændre noget skal du bringe dit budskab ud på en god måde og have styr på fakta. Den tendens er ikke ligefrem tiltagende, tværtimod ser det modsatte og jeg kan jo se det skræmmer kødspisende følgere væk fra profilerne. Det er en stærkt budskab, så bring det ud istedet for at kaste med skyts.

   Ok, jeg er et dårligt menneske i dine øjne, fair nok. Jeg ved heldigvis at det ikke er sandheden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Du skriver i begyndelsen: “…veganere skal dele ubehagelige billeder og tekst, der får stiller “os” der spiser kød i dårligt lys – ja jeg synes faktisk at de inddirekte siger til mig jeg er et dårlig menneske fordi jeg spiser kød, og ved du hvad? Det er kraftendeme ikke i orden…”
  Du skriver i slutningen:
  “Men jeg vil have lov til at have den tankegang som nævnt i overstående uden folk føler sig stødt over det.”

  Selvmodsiger dit indlæg ikke sig selv (helt vildt)?

  Du starter ud med at være stødt over at folk deler oplysende billeder og videoer om faktiske forhold, som får dig til at “føle” at du er et dårligt menneske…
  De giver jo bare deres mening til kende.
  Du som blogskriver, og fortaler for at man ikke må blive stødt af dine holdninger, lægger faktisk ud i dit eget indlæg med at sige at du bliver stødt over andres indlæg og – jeg forstår det sådan – at de ikke kan tillade sig at smække det op på deres sociale medie fordi det rammer dig?

  Undskyld mig, men det giver simpelthen ikke mening!

  I bund og grund er du vel utilfreds med at videoerne påvirke din samvittighed. Du bliver stødt over at du selv bliver stødt. For det er jo dig selv der føler at der bliver peget fingre. Det virker dumt at foragte delingen af videoerne, for du går vel som blogger ind for ytringsfriheden og oplysningssamfundet, går jeg ud fra.
  Du kan brokke dig hvis der er folk der siger at du ikke kan tillade dig at skrive et blogindlæg om din lyst til at spise kød, men du kan ikke nægte nogen at lave en tilsvarende deling af holdninger/viden.

  Det var det rent teoretiske ved argumentationen i dit indlæg, som jeg synes fejler.

  Her er min mening så om emnet, som jeg tillader mig at give til kende nu det er en blog du fører, hvor meninger er til for at blive delt:
  Jeg prøver at leve vegetarisk pga. manglende dyrevelfærd i produktionen og de klimaproblemer det medføre. Når det ikke lykkes resultere det i tænderskærende dårlig samvittighed, som jeg er holdt op med at prøve at leve med og i stedet leve op til.

  Jeg deler rigtig grimme videoer ofte, men det er ikke for at pege fingre, det er for at oplyse folk om den verden som mange ikke er klar over at de lever i – inklusiv mig selv før jeg begyndte at undersøge det.

  For jeg er af den mening, at man har et ansvar i sine forbrugsvaner.

  Ja jeg synes også staten ganske enkelt burde forbyde produkter der mishandler dyr og arbejdere og planeten, fordi det er et vildnis for forbrugeren at finde rundt i, men man har stadig selv et ansvar som forbruger.

  Så snart at man er oplyst om noget bør man tage stilling til det, og handle efter sin bedste overbevisning. Hvad andre så mener om ens overbevisning må man jo enten lukke ørene for (som du siger vi må acceptere hinandens holdninger) eller tage til efterretning (lytte og overveje, med dertilhørende handling).

  Det groteske ved holdninger kontra livsstil er så, at hvis jeg spurgte en tilfældig på gaden om de ville give mig 20 kr. for at sparke den medbragte gris ved siden af mig, så ville alle almindelige mennesker sige NEJ. Puha dyremishandling. Nogle ville nok endda ringe til politiet.
  De har taget stilling, det er ikke i orden, det er aldrig noget de ville støtte!
  Men når de så ser korteletter i køledisken og lægger den der glade 20’er for et godt tilbud, så har de netop støttet og sagt god for den selv samme handling som de lige var forargede over at nogen overhovedet kunne foreslå.
  Og det er så det man kalder for dobbeltmoralsk eller bekvemme skyklapper med mindre at man virkelig ikke er klar over at disse ting sker i produktionen, men det kan jeg jo læse at det er lykkedes nogle at oplyse dig om.

  Man ved ikke alt som forbruger og i ens uvidenhed er man let undskyldt, men NÅR man først ved det bør man handle derefter, fremfor at bebrejde dem der oplyser en, fordi det ikke lige var en bekvem oplysning.

  Alting kan ikke er altid være sjovt eller rart af hensyn til den enkeltes ønsker. Sådan er den virkelige verden jo desværre ikke indrettet.

  Du har lov til at have din holdning om at du må spise som det passer dig ja, men kom ikke og hold på din egen ret, mens du nægter andre at ytre deres.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kan godt se hvad du mener, men det er ikke sådan jeg vil have det fremført. Det der gør mig sur, trist, ked, whatever er den peg fingre tendens der er opstået på de sociale medier fra veganere til kødspisere. Og hvis man så siger imod, eller gør noget andet, så er man et ondt menneske og det irriterere mig. Hvorfor er man et ondt menneske blot forbi man spiser kød? Er veganerne der ikke donere til unicef så onde mennesker? Nej. og det er det jeg vil frem til. Det jeg hentyder til at jeg ikke vil have man bliver stødt over er at jeg hellere vil hjælpe mennesker end dyr. Det den holdning jeg har. Ikke alt det andet. Men lige præcis det :) Det synes jeg man skal respektere..

   Nej folk er hjertens velkommen til at skrive og kommentere. Jeg havde da bestemt ikke regnet med mit indlæg ville blive modtaget med kyshånd fra alle. Og ja jeg bliver måske stødt, også over videoerne ind i mellem, men de videoer får også tanker i gang hos mig. Men de “tarvelige” opslag hvor man kaster med skyts har altså ikke den postive effekt på mig eller andre. Og det er DEM jeg hentyder/snakker om. Hvis man har et god budskab skal det ud på en god og oplysende måde, og ikke på en peg fingre måde. Jeg har som mange mange gange nævnt intet imod veganere eller deres livsstil. Jeg har noget i mod de fantikere der gør det på en brutal måde.

   Derudover vil jeg sige tak for dit indlæg og din mening. Det er lige præcis SÅDAN en måde jeg efterspørger folk får sit budskab ud. Og det er blot det je gerne vil have, istedet for at svine folk der ikke deler samme mening eller holdning.

   Jeg nægter ingen at ytre deres mening, så har du misforstået noget. Også var kommentar feltet nok også låst :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Okay kast lige med mudder…. Føler lidt i ikke har læst hendes indlæg, hun skriver faktisk også lige præcis det jeg tænker, egentligt. Hun gør jo intet forkert. Synes ikke det er fair play

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • John Johannesen

  Hvornår er man et dårligt menneske?
  Hvad ER det, at være et dårligt menneske?
  KAN man overhovedet være et dårligt menneske?
  Og hvem bestemmer hvornår dét er?
  Er det nogensinde OK at sige at nogen er et dårligt menneske?

  Well, jeg ville starte med at skelne imelle hhv. godt og dårligt vs. godt og ondt.

  Det første handler om rene værdiudsagn – eks. en god/dårlig sang, et godt/dårligt måltid, en god/dårlig røv, osv..
  Det er smag og behag, og der er ikke nogen fakta.

  Det sidste handler om etik, og kan være faktuelt.
  MORALSK godhed er lig med det engelske “kindness” – at andres velfærd er vigtig for én, og at man ikke skader/udnytter/dræber andre af selviske, grådige årsager, men snarere har en tendens til at ville beskytte og hjælpe.

  Dette er mere målbart og konkret. Her kan man sige om nogen at hvis de eks. holder slaver eller har en dødslejr, at de klart placerer sig på den ene side af linien.

  Mange vil så sige at mennesker er komplekse, at ingen er perfekt og at vi alle gør noget godt og noget ondt, så man kan ikke sige at nogen er et ondt menneske fordi de bare gør LIDT ondt.

  Men hvor lidt er OK? Og hvem bestemmer det? Hvor mange voldtægter kan man begå per år og stadig være et godt menneske? (og køer voldtages altså i industrien, folkens)
  Det er nonsens, ikke? Et godt menneske udelukker ikke NOGEN fra moralsk hensyn. Moralsk godhed er en term der fungerer ligesom renhed/beskidthed. Et lagen der er halvt gyldenrent og halvt dækket i lort er et beskidt lagen.
  Forstå mig ret – der VIL ske fejl, og alle kan snuble her og dér. Men at holde dødslejre, slaver, osv. er ikke en “fejl” eller en “snublen”. Det er intenderet, vedholdt, konsistent ondskab.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Kommentarfeltet her er et stort tydeligt bevis på det du forsøger at sige i dit indlæg og du har så evigt ret.
  Jeg har flere venner som også lever vegetarisk men de er sgu ikke fanatikere og morale prædikere.
  På mit studie har vi en ‘on-going-joke’ med veganeres verdensopfattelse. Vi har meldt os ind i MANGE veganske Facebook grupper for at følge med i dramaet. Det er sågar det vi bruger som underholdning i vores projekt pauser. Og det er endda startet med en veganer fra gruppen som viste os det.
  Det spreder sig, men deres fremgangsmåde er sjov. For det har præcis modsat effekt hos alle jeg kender, end det der er deres hensigt! 😃 en spurgte til råds om mad ifht køresyge da hun skulle på 1.5 times lang bustur, og første kommentar var at hun burde tage cyklen de 120 km da det var bedre for miljøet 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Du er ikke et dårligt menneske fordi du spiser kød. Men det er ureflekteret og uvidende ikke at sætte sig ind i om dyrene nu også har det godt, og i øvrigt overveje med sig selv hvad der gør det er okay. Dermed ikke sagt at du skal angribes af fremmede mennesker på nettet med hashtags som #morder. Men du lyder som en godhjertet og fornuftig person, så måske kunne du alligevel prøve at sætte dig ind i fra pålidelige kilder, (det udelukker dem der har en økonomisk interesse i at vi skal tro noget bestemt), hvordan dyr produceres, og om du synes det er etisk acceptabelt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jm

  http://youtu.be/mKTORFmMycQ

  Man kan jo ikke få nogen til at gøre noget de gør i forvejen ( at lukke øjnene :))
  Ingen skade sket der! Lyder lidt som en dårlig undskyldning for ikke at skulle åbne dem tværtimod.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Z0inksBl00d Gezl

  De fleste veganere og vegetare ser dyrs liv ligeså værdifuldt som menneskers. Hvis man ser problematikken fra den vinkel, så er du unægteligt en morder. Sorry not sorry.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mette. Jeg ser ikke på det som om at du eller nogle andre i min vennekreds og familie er dårlige menneske fordi i spiser kød. Synes bare lige det er vigtigt at få det socialistiske aspekt med indover; Overordnet set er handlingen og valget “at spise kød”, ligeså holdningspræget som at vælge at spise vegansk. Kulturelt set er det bare ikke synligt at folk der spiser kød, rent faktisk også aktivt tager et valg, hver gang de spiser kød. Dette er derimod meget synligt når en veganer tager et valg om ikke at spise kød eller andre animalske produkter længere, fordi de skiller sig ud fra resten af befolkningen med deres valg, udelukkende fordi det er anderledes end flertallet, samt helt modsat af hvad alle andre gør. Teoretisk set handler valg om at der ligger nogle idealistiske overbevisninger bag. Bag et vegansk valg ligger bl.a. overbevisningen om at man ikke ønsker at udsætte andre for vold blot fordi det behager ens egne lyster (smagsløg, mode, etc.). Og selvfølgelig er valget om at spise kød også baseret på en idealistisk overbevisning. Men fordi denne deles med flertallet i samfundet, er det ikke noget man tænker over; derfor en usynlig idealisme (isme, fx veganisme og carnisme). Idealet bag valget ‘at spise kød’ er jo i bund og grund at det er i orden at slå dyr ihjel for føde. At slå ihjel indeholder handlingen vold, uanset hvordan man vender og drejer det eller hvorvidt man kan lide det faktum eller ej. Det er blodigt og nogen dør. Men igen, idealet for dem som spiser kød (inklusiv mig selv, dengang jeg spiste kød) er jo, at det er helt ok at nogen dør og i stedet bliver til ens måltid. Og det er der mange årsager til; som regel har man bare lært at “sådan er det bare”, helt fra da man var lille. Dette er ikke ensbetydende med at man er et dårligt menneske fordi man vælger dette, især ikke når det er så usynligt for en, at det rent faktisk er et valg man tager dagligt. Det er noget vi har lært at gøre gennem vores kultur og på den måde er det oftest nogle overførte overbevisninger, man ikke engang ved er en overbevisning længere… fordi det bare er normen. Ens forældre har lært det af sine forældre, som så lærer os det. Jeg har fx altid bare fået at vide at mælk er sundt, uden at få det uddybet af min mor eller far. “Det er det bare!” og reklamerne bakker dem jo op, så ergo må mælk jo være sund, i ens fornuft. Men dykker man lidt under overfladen og folk der vil sælge en noget, finder man nogle andre svar end man har fået før. Det er ret spændende og kan kun anbefale folk at grave dybere :)

  Som slutkommentar vil jeg lige sige at jeg bestemt ikke kun går op i dyrevelfærd. Jeg synes ikke at nogen som helst skal lide, hverken dyr eller mennesker, for at behage mig. Det betyder ikke at jeg ikke kan lide synet af H&Ms og mange andre tøjkæders beklædning. Det betyder heller ikke at jeg ikke kan lide smagen af kødretter, ost og æg. Det betyder bare at jeg tager ansvar for den viden jeg tager til mig gennem tiden. Det er en process og man behøver ikke nødvendigvis at stemple det med en overskrift. Jeg havde aldrig drømt om at jeg en dag ville spise plantebaseret. Det tog mig 7 måneders research at nå frem til det, som egentlig bare startede ud med at jeg ville skære lidt ned på mit kød. Så man kan jo overraske sig selv :) Og det at stå indenfor sine valg og kæmpe for det man tror på, ser jeg bestemt ikke som noget fanatisk. Ville nærmere se mig selv som fanatisk, hvis jeg pga. min stædighed kom til at stagnere et sted hele livet, blot fordi det ifølge mig selv er min rettighed, fx at spise kød. Det var da et kæmpe skridt for mig at researche omkring emnet og tage den nye viden ind… også selvom jeg forsvarede kødspisning dengang (3 år siden) med næb og klør… fordi det bare smagte SÅ godt og jeg synes at alle måtte spise hvad de ville og at ingen skulle blande sig i det.

  Men når mine valg direkte påvirker andres tilværelse og det gælder voldelig behandling af andre, så må jeg lægge mit ego til side og tage noget ansvar som menneske.

  Det kan jo ligeså godt være at man får viden omkring tøjindustriens behandling af menneskerne på den anden side af kloden, og man begynder at købe bæredygtigt fair trade tøj i stedet.

  Alt tæller. Det er bare vigtigt at vi hele tiden udvikler os og rykker os i takt med den viden vi tilegner os som de reflekterende mennesker vi nu er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Swapna

  Det kunne jo være du endelig ville få lidt medvind i dit vægttab, hvis du stoppede med at spise døde dyr og modermælk designet til at gøre kalve store og stærke på ingen tid…
  Bare fordi du er bange for dyr, behøver du sgu ikke betale andre for at slå dem ihjel. Dét gør dig i hvert fald ikke til et bedre menneske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lars Jørgensen

  Man har en pligt til at sætte sig ind i hvordan ens vaner påvirker dyrevelfærd og omverdenen.
  Når man har sat sig ind i det kan man træffe et valg.
  Og ja hvis man vælger at fortsætte er man et dårligt menneske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina

  Du skriver så meget om respekt. Og om at vegetarer-veganere skal vise den respekt til kødspisere… men hvorfor skal du ikke respektere dyrene ?? Det kan jeg ikke forstå .

  Det er en mærkelig holdning at alle skal have ret til at æde hvad de vil ??
  Må jeg æde dit barn hvis/når du får sådan et ?? Altså hold nu…

  Så må du sku erkende at du at du ikke er et super godt menneske. Og du lever ikke særlig godt op til dine holdninger omkring respekt, når du ikke selv mener du skal respektere andres ret til at leve.

  Dit største problem er ikke at du spiser kød.
  Men at du som så mange andre ikke formår at Være realistisk omkring det du Gør… du laver undskyldninger for dig selv som ikke stemmer overens med dine egne holdninger, for at have det okay med dig selv.

  Vær i det mindste ærlig.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nå, skal jeg så starte til Twerking?